Waar gaat het allemaal over?

zondag 21 september 2014

Geluiden van een nieuw thuis

Ik woon nu anderhalve maand in een nieuw huis en waar ik bang was dat ik moeite zou hebben met de gehele Brabantse cultuur (ik zag het zo voor me dat op elke straathoek een polonaise in werd gezet en je niet fatsoenlijk over straat kon zonder dat het 'meters bier regende', maar Brabanders zijn ook gewoon mensen zoals jij en ik) en de verandering van omgeving, ik reageer normaliter nogal heftig op veranderingen, bevalt het me eigenlijk prima hier. Het enige waar ik aan moet wennen zijn de geluiden. 

Zo zijn er de geluiden 's nachts. De eerste nacht heb ik met wijd opengesperde ogen, in mijn eentje, in een veel te groot huis liggen luisteren naar alle kraakjes, 

Loopt er nou iemand op de trap? Het klonk echt alsof er iemand op de trap liep. Oh mijn God, straks is er een vreemde in huis. Een man, een vreemde man. Een vreemde man met slechte bedoelingen. Een vreemde man die mij in stukjes komt hakken ofzo. Misschien staat ie zelfs al in mijn kamer. Is het een vreemde man met slechte bedoelingen die mij in stukjes komt hakken met de sluipende bewegingen van een moordlustige cheeta. Ik moet ook niet met mijn rug naar de deur gaan liggen! Wat was dat nou? Oké Maya, onverwachte beweging richting het licht. 3..2..1.. GO! Oh.. niemand, geen paniek. Zou ook belachelijk zijn natuurlijk. Een man in mijn kamer, jezus Maya, er liggen zeker ook heksen onder je bed. Schijterd. Nou, hup, licht uit, slapen. Met m'n gezicht naar de deur en voor de zekerheid ook alle ledematen maar binnen de randen van het bed...

piepjes, zuchtjes wind en de vijver van de buurman. Die zo'n fijn fonteintje heeft waardoor ik elke nacht in slaap val met een lege blaas, maar enorme plasdrang.

Naast de nachtelijke geluiden, zijn er ook de geluiden van overdag. Zo heb je de buurvrouw die denkt dat ze piano kan spelen. Nee, das gemeen, ze kan piano spelen, maar een beperkt aantal stukken. Wat er in de praktijk op neer komt dat ze óf de hele middag hetzelfde stuk op repeat heeft óf ze een nieuw stuk probeert wat vaak in de hoge, snelle stukken een keer of dertig gerepeteerd moet worden. Dat zijn vaak de momenten dat ik na drie uur merk dat ik zwaar paniekerig en onrustig door mijn kamer hobbel en niet begrijp hoe ik zo nerveus ben geworden. Maargoed, hoe zeer ik ook smul van het beeld dat een studentenhuis aan hun bejaarde buren vraagt of het 'alsjeblieft ietsje stiller mag', zoiets doe je niet. Je wilt immers credit opbouwen voor die ene keer dat jij lamzat thuis komt en bedenkt om rond een uur of 4 's nachts de Spice Girls te karaokenen. 

Dan hebben we naast de geluiden in en rondom het huis, de geluiden van de straat. De straten van Den Bosch zijn bezaaid met 'Houdoe'-s en zachte 'g's. En nou blijkt dat ik de helft van de tijd de Brabo's uitlach om hun wollige praten en God op mijn blote knieën dank dat ik tenminste 'normaal' praat (ofwel: plat Rotterdams). 
Hetgeen ik nog niet gehoord heb is een allochtoon met een Brabants accent. In mijn rijtje zit een Turkse bakker en daar komen heel veel studenten (alle kleuren, soort en maten) bijeen om Dürum te halen en ik hoop elke keer dat ik naast de 'psst' hier en daar (noem me een aandachtsgeile slet, maar ik vind dat eigenlijk wel vlijend) of een fluitje ook een keer een allochtoon met een zachte 'g' hoor. Ik ben zó benieuwd hoe dat klinkt. Ooit ontmoette ik een Marokkaanse belg in Brugge en als ik tegenwoordig in een dipje zit denk ik weer aan hoe dat zachte accent heel zijn imago van 'de gangstah van de straat jeweet' ondermijnde en dan ontstaat er weer een innerlijk sprankje van vrolijkheid. Dat is dus nog een doel an sich. 

Al met al een prima score. Ik had mezelf twee maanden aan eenzame opsluiting en emotionele achtbanen gegund 'in naam van de acclimatisering', maar ik blijk dus voor een van de eerste keren in mijn leven veel sterker in mijn schoenen te staan dan gedacht. Dat is nog eens een fijne ontdekking hè? Al lijkt me dat toch te mooi om waar te zijn, dus hou ik het er bij dat ik stiekem afstam van Brabantse voorouders en eindelijk daar ben gaan wonen waar mijn roots liggen. 

Ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe een Rotterdammer met een zachte 'g' klinkt...Geen opmerkingen:

Een reactie posten